Niets gevonden.

Jij bent je eigen medicijn

Jij bent je eigen medicijn, je hebt namelijk alles in huis om goed voor jezelf te zorgen.

 

Misschien ben je je er niet bewust van, dat je je eigen medicijn bent. Je kunt echter heel veel leed en ellende voorkomen door je meer bewust te worden van je eigen (helende) kracht.

Zolang je de oude patronen, die jouw leven beheersen, niet doorbreekt kom je ook niet verder. Je zult het eerst onder ogen moeten zien. Je kunt niets genezen waarvan je je niet bewust bent. Het is net als met een ui die je pelt, totdat je bij de kern uit komt. Bij die kern uitkomen, dat is dan uiteindelijk je bewust worden van wie je werkelijk bent, je ware essentie, de bron. Jij bent die bron die altijd liefdevol aanwezig is.

Om te leven vanuit je ware essentie, keer je weer terug naar die bron van je bestaan, naar toen je nog helemaal puur en zuiver was. Het is dus zaak om verbinding te maken met je essentie, omdat je daar kunt voelen wat je voor jouw echt belangrijk is, wat jouw kracht schenkt. Het heeft geen enkele zin om liefde buiten jezelf te zoeken. Ja zeggen tegen een ander is mooi, zolang het maar niet ten koste van jezelf gaat. Er zijn voor jezelf, is jezelf voeden.

Als je je helende kracht wilt vinden, dan is verbinding maken met je binnenwereld de oplossing,’ het medicijn’. Je lichaam en geest bezitten een enorme kracht en wijsheid. Het geeft je duidelijke boodschappen over wat er speelt en wat er nodig is, in je lichaam en in je leven. Leren luisteren naar die boodschappen kan wonderen doen voor je lichamelijke, emotionele, geestelijke, sociale en spirituele gezondheid.

Door weer in verbinding te komen ( yoga = verbinding maken met lichaam en geest), met je ware essentie, kun jij leren om jezelf te helen. Door middel van meditatie, ademhaling, bewustwording en zelfstudie kom je in je ware staat van zijn en die is gelukzaligheid.

 Er is één gemeenschappelijke stroom, één gemeenschappelijke ademhaling. Alle dingen voelen met elkaar mee.

Hippocrates

 

.

 

Geen reacties

Wat is gelukzaligheid?

Gelukzaligheid is een toestand van de geest.

 

Geluk is een (tijdelijke) emotie.

Gelukzaligheid is je ware staat van zijn, de kern van wie je werkelijk bent. Datgene wat je was voordat je persoonlijkheid gevormd werd door de wereld waarin je leeft.

Zoals jij hebt leren overleven, met de identiteit die je je hebt eigen gemaakt, om zo het beste te kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Je wordt dagelijks opgejaagd door hogere prestaties op het werk, je sociale verplichtingen, voldoen aan een gezonde leefstijl, social media bijhouden, een mening  hebben over (on)-belangrijke zaken die spelen enzovoorts…

Is dat gelukzaligheid? Is dat geluk?

Misschien dat laatste, maar geluk is een emotie van tijdelijke aard en die kun je dus ook weer verliezen. Wat staat er dan tegenover geluk? Ongeluk of verdriet of angst of…zeg jij het maar.

Als je al eens een staat van gelukzaligheid bereikt hebt in je leven dan weet je dat dat je ware staat van zijn is. Gelukzaligheid behouden is echter een werkwoord, daar moet je aan blijven werken. Deze ‘staat van zijn’ behoud je niet automatisch. Daar kun je echter wel wat aan doen. Jij kunt de sleutel in handen krijgen en houden om aan je eigen gelukzaligheid te werken!

Wie wil dat nou niet?

Waarom lukt het zovelen dan niet? Willen we wel maar kunnen we niet? Of worden we echt teveel beziggehouden met de dagelijkse dingen die zoveel energie van ons vraagt zodat er niets overblijft voor ons zelf? Behalve bingewatchen of urenlang op social media rondhangen? Of doodmoe op de bank in slaap vallen?

Hoe kun je dat dan veranderen?

Wil jij er eigenlijk wel echt toe doen?

Versta jij de kunst van het weglaten wat je niet langer meer dient?

Het vergt snoeiwerk want snoeien doet groeien. We hebben het hier niet in de eerste plaats over het loslaten van mensen of omstandigheden, maar over het loslaten van je eigen innerlijke geloofsovertuigingen die jou gehecht houden aan die omstandigheden, mensen of ingesleten gewoonten.

De sleutel tot je bevrijding is dus nooit iets of iemand buiten jezelf, maar hoe je er mentaal en/of emotioneel tegenover staat.  Als je mentaal en emotioneel werkelijk onthecht bent – wat in feite neerkomt op het feit dat je je emotioneel niet meer laat triggeren door wat er in en rondom je gebeurt -, dan ben je altijd in de werkelijke staat van zijn. In gelukzaligheid.

Dan bevind je je in de ware kern, het nulpunt van de schepping met een onbeschrijflijk gevoel van vrede en innerlijk vertrouwen. Het is een leerproces van vallen, evalueren en weer opstaan totdat de (eigen)liefde jou steeds meer in bezit gaat nemen en een steeds meer blijvend gevoel wordt. Je neemt volop deel aan het leven terwijl je tegelijkertijd in de kern van je wezen afstand neemt van de dingen die gebeuren. Je weet ze te relativeren en je verstaat de kunst om te reageren vanuit innerlijke kalmte of vrede.

Wil jij dat ook bereiken? Ik geef je graag de sleutel in handen!

Neem contact met me op als je dat ook wilt.

 

 

 

12 Signalen van een burn-out

Wat zijn de signalen van een burn-out?

 

Het is heel lang geleden dat ik in een burn-out zat maar ik weet nog heel goed hoe dat voelde. Het gekke is dat ik het niet zag aankomen, alleen achteraf waren alle signalen er wel. De signalen op de bovenstaande afbeelding had ik ongeveer allemaal. Alleen ik dacht dat ik wat overspannen was en het gewoon te druk had op mijn werk. Even een weekje vakantie zou vast wel helpen, dacht ik. Na die vakantie wilde ik helemaal niet meer naar mijn werk en kon er de kracht niet meer voor vinden, het werd van kwaad tot erger, ja inderdaad; ik was in een burn-out terecht gekomen.

Inmiddels weet ik dat het negeren van vermoeidheid, fysiek ongemak, de behoefte aan rust, overvallen worden door huilbuien, slecht slapen, symptomatisch is voor mensen die gevoelig zijn voor een burn-out. Je trekt te laat aan de bel of je lijf zegt zelf ‘stop’. Dit weksignaal is ingrijpend: je kent jezelf niet meer, anderen herkennen je niet meer. Burn-out gaat hand in hand met een diepe identiteitscrisis – je bent niet wie je dacht te zijn: de alleskunner, de onvermoeibare, de doorzetter, de redder in nood. Deze crisis vraagt om de juiste aanpak op identiteits- en zingevingsniveau.

Mij heeft het heel erg geholpen om te leren naar binnen te gaan en te mogen kijken naar wat er zich daar af speelt. Okay, het was een lastige en pijnlijke weg maar uiteindelijk heeft het me wel gebracht tot waar ik nu ben. Toentertijd was het boekje van Deepak Chopra; de zeven spirituele wetten van succes, mijn persoonlijke leidraad. Zo is mijn interesse in de yoga filosofie gewekt en wat ben ik blij dat raja yoga op mijn levenspad is gekomen!

Door de yoga heb ik geleerd dat ik alles in huis heb om in balans te blijven en mijn emoties niet meer de overhand nemen. Ik heb mijn rust-punt gevonden.

Helen van burn-out vraag tijd en ook de bereidheid om naar je-zelf te leren kijken.  Tijdens het 8-stappen programma leer je te kijken naar wie je bent, waar je voor staat en waarom je handelt zoals je nu handelt. Je krijgt voortdurend een spiegel voorgehouden en leert je eigen patronen te (h)erkennen en te doorbreken. Het is het begin van een complete aanpak waardoor je in staat bent betere en bewuste keuzes te maken. Je leert signalen van je lichaam en geest vroegtijdig te herkennen en te handelen, om zo terugval te voorkomen. Je komt in je ware staat van zijn en in je natuurlijk kracht te staan. Zo wordt je meester over jezelf. Jij hebt inzicht en overzicht verkregen en dat zorgt ervoor dat je weer de regie en controle terugkrijgt.

Heb je interesse of vragen?

Laat het me weten💓

 

 

 

 

Geen reacties

Adem & ontspan workshop

Adem en ontspan workshop

 

Wie controle heeft over zijn ademhaling heeft óók controle over zijn pijnlijke emoties, aldus Bram Bakker – psychiater.

Wil jij leren de regie te krijgen over je emoties en je leven?

Wil jij zelf het stuur weer in handen nemen?

De adem is de brug tussen lichaam en geest

– Thich Nhat Hanh

Spanning, stress, onverwerkte emoties, trauma’s en ander leed, beïnvloeden de natuurlijke ontspannen ademhaling. vaak herkenbaar als hyperventilatie of dysfunctioneel ademen.

Pranayama is de belangrijkste methode van energiebeheersing uit de yoga .

De wetenschap van deze energiebeheersing gaat niet alleen over de adem, maar ook over de werking van de subtiele energie.

Tegenwoordig is breathwork of ademwerk helemaal hot, deze workshop gaat echter een stapje verder dan alleen maar goed ademen. Het gaat over het leren beheersen van de vitale energie.

In acht weken leer je stap voor stap het sturen van de ademhaling en de vitale energie.

Hierdoor kom je in een rustige staat van zijn en leer je om tijdens moeilijke omstandigheden in het leven toch je rust en kalmte te bewaren.

Yoga betekend verbinden en het doel is om het evenwicht te herstellen tussen emoties, spanning en de energieën die door ons heen gaan.

Met deze adem en ontspanning workshop leer je in 8 weken om die verbinding weer te herstellen en zet je de eerste stap op weg naar zelf heling.

Ben jij er klaar voor?

We starten op donderdag 27 Oktober om 19.30 uur.

Investering in jezelf is 97,-

Verdere info en opgave via contact of whatsapp

https://www.cayayoga.nl/contact/

 

Geen reacties

Zelfzorg tips

Zelfzorg@work

 

Zo zit je nog lekker op vakantie te relaxen aan het strand of gewoon een geweldige plek ver van de dagelijkse beslommeringen. Heerlijk ontstresst begin je weer vol goede moed aan je werk. Je hebt, tijdens je vakantie, je voorgenomen dat je die ontspannen houding zou vasthouden op je werk en je niet meer gek laat maken

Helaas merk je dat je binnen twee dagen al weer druk bent met regelen en organiseren, en het voelt het alsof je nooit op vakantie bent geweest. De dagelijkse hectiek is weer in volle gang! Pffff……
 
Hoe kom je nu weer terug in de ontspannen staat van zijn?
Hier heb ik een paar tips voor je om toch af en toe de rust en ontspanning terug te krijgen.
Tip 1

Ga goed met je tijd om en las regelmatig een rustmomentje in. Al is het maar 5 minuten, bijvoorbeeld als je naar het toilet gaat. Ook op het toilet, misschien juist wel op het toilet, kun je even je rust pakken. Doe daar dan een aandachtoefening en concentreer je alleen maar op één ding, bijvoorbeeld je ademhaling.  Gewoon even tot jezelf komen en bewust ademen kan al een groot effect hebben op je gemoedstoestand.

Tip 2

Beweeg! Als je een zittend beroep hebt, dan kan het zijn dat je pas opstaat als je weer naar huis gaat. En zitten is het nieuwe roken! Wij Nederlanders zitten veel te veel en het is belangrijk om ook tijdens je werk te bewegen. Beweeg in ieder geval na 25 minuten uur zitten, 5 minuten. Zo heb je overzicht en kun je eventueel een timer zetten om je eraan te herinneren om te bewegen.

Tip 3

Ga lekker buiten lopen tijdens je lunch, misschien met een aardige collega. Zo kun je eventjes ontsnappen aan de stress en bijkomen. Letterlijk even een ‘time-out’ nemen.

Bovenstaande tips zouden je op weg kunnen helpen bij het ‘ontstressen’.

Maar soms is er meer nodig dan enkel wat tips en kan het helpen als een iemand naar je luistert en met je mee denkt.  Kun jij wat meer hulp gebruiken?

Neem dan contact op voor een gratis intake gesprek.

Watermeloen-feta salade

Het lijkt een beetje raar maar het is een super combinatie! In de warme zomermaanden heb je veel vocht nodig, want dat zweet je tenslotte er ook zo weer uit. Met dat zweten gaan belangrijke mineralen verloren, die je weer moet aanvullen met eten en drinken. En dan is deze zomerse frisse-, zoete- en zoutige salade daar uitermate geschikt voor!

INGREDIËNTEN

 • 1 watermeloen
 • 1 rode ui
 • 300 gr feta kaas
 • handvol verse basilicum en munt
 • 1 eetlepel olijfolie

INSTRUCTIES

 1. Snij de rode ui in fijne plakjes
 2. Verbrokkel de feta kaas of
 3. Snij de meloen in blokjes
 4. Mix alle ingrediënten samen met de olijfolie
 5. Strooi de fijngehakte blaadjes basilicum en munt erover

Eet smakelijk!

Geen reacties

Briam – Griekse groenten stoofschotel

Griekse groentestoof  – Briam of Tourlou

Eigenlijk is dit de Griekse variant van de Franse ratatouille. Briam en/of tourlou is een super smakelijke en eenvoudig te bereiden stoofschotel, vol met gezonde groente van het seizoen. Een kleurrijk feestje op je bord en het vergt alleen wat snijwerk en de oven doet de rest. Ik heb begrepen dat je tourlou in een grote stoofpan maakt en briam in de oven en dat de groenten kunnen variëren per gebied in Griekenland. Wel eet je het altijd met wat feta erbij en brood om in de saus te dopen maar het kan ook met quinoa of cousous bijvoorbeeld. Dit is voor mij een complete, gezonde, overheerlijke Griekse maaltijd!

De gezonde werking van bijv. courgette zit vooral in de schil. Wist je dat die de antioxidanten caroteen, luteïne en zeaxanthine bevat? Die beschermen je ogen tegen de schadelijk werking van licht. Verder bevat ze vit A en C. Ook de schil van de aubergine bevat de meest werkzame stoffen. O.a. nasunine die houdt onze huid en brein jong en tevens werkt het beschermend op het hart.

De tomaat en dan zeker de Griekse tomaat, is een vitamine C bommetje en nog belangrijker, hij zit boordevol lycopeen. Deze werkzame stof wordt pas bioactief na verhitting. Tomaten verbeteren de ogen, huid, hart-en bloedvaten en hersenen. Vermindert de kans op prostaatkanker en verlaagt LDL-cholesterol. Paprika is ook weer zo’n rijke bron aan vitamine C en het zit vol met carotenen die weer goed zijn voor je ogen.

Aardappels zijn natuurlijk een grootte bron van koolhydraten en daarnaast bevatten ze veel vit. C, B6, kalium en vezels. Wil je minder koolhydraten eten, gebruik dan de zoete aardappel. Peterselie kan beschermend werken op de lever en tegen kanker en alzheimer.

De voedzame en heilzame werking van knoflook weten de Grieken natuurlijk al millennia lang. Het verbetert het immuunsysteem, is goed voor de prostaat, de bloedssomloop en cholesterol, vermindert hoge bloeddruk, griep, verkoudheid alzheimer, candida. Ook de ui heeft zo zo’n goede eigenschappen, waaronder : het verbeteren va hart-en bloedvaten, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Vermindert de kans op (maag)kanker, LDL-cholesterol en ontstekingen.

Wat heb je nodig voor deze heerlijke Griekse ovenschotel?

INGREDIËNTEN

 • 6 rode tomaten
 • 1 aubergine
 • 2 courgettes
 • 2-3 aardappelen
 • 1 groene paprika
 • 1 gele paprika
 • eventueel verse sperziebonen
 • 1/2 kop peterselie, fijngesneden
 • 2 knoflookteentjes
 • 2 uien gesneden in halve ringen
 • 1 kop olijfolie
 • peper en zout naar smaak

INSTRUCTIES

 1. Schrap en was de courgettes. Snijd alle groenten in plekken van ongeveer 1 cm dikte
 2. Leg ze in een braadpan of ovenschaal. Voeg er olijfolie en één glas warm water aan toe
 3. Strooi er peper, zout en peterselie over
 4. Laat het afgedekt in een matig (180°) warme oven 1 1/2 uur bakken. Haal voor de laatste 30 minuten het deksel eraf
 5. Als je kiest voor een grote stoofpan op het vuur, begin dan met olijfolie in de pan en daarna de uien bakken, voeg vervolgens de knoflook toe
 6. Dan de aardappelen, aubergines, paprika’s, courgettes en de tomaten als laatste. Laat het lekker gaar stoven en voeg nog een kop warm water toe, indien nodig
 7. Na ongeveer een half uur is de stoofschotel klaar en kun je aan tafel!
Geen reacties

Griekse linzensoep

Terwijl ik de fakessoupa (Griekse linzensoep) stond te koken, dacht ik:
eigenlijk is dit een geweldige voedzame soep en super orthomoleculair. Die Grieken wisten wel wat ze deden! Deze soep bevat als hoofdbestanddeel uiteraard de linzen, die zijn een rijke bron van eiwitten, (langzame) koolhydraten, vit. B1, B6, B11, C, Kalium, Fosfor, Magnesium, Zink, Lycopeen, Foliumzuur, Niacine. De linzen verbeteren je stoelgang, darmflora en cholesterol. Tevens vermindert het de kans op (pre)diabetes 2, en kanker. De heilzame werking van laurierblaadjes is misschien nog niet helemaal duidelijk, maar die bevorderen o.a. de spijsvertering en helpen tegen winderigheid. wat weer handig is in de linzensoep.

Hét natuurlijke antibioticum is de knoflook maar dat wisten de Grieken al millennia lang. Het verbetert het immuunsysteem, is goed voor de prostaat, de bloedssomloop en cholesterol, vermindert hoge bloeddruk, griep, verkoudheid alzheimer, candida. De gezonde eigenschappen van de ui zijn : het verbeteren van hart-en bloedvaten, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Vermindert de kans op (maag)kanker, LDL-cholesterol en ontstekingen.

Dan de wijnazijn, ook die heeft weer bijzondere voordelen die je misschien nog nooit zijn opgevallen. Het verbetert o.a. je cholesterol en je insulinegevoeligheid daarnaast vermindert het hongergevoel, acne, bloedsuikerpieken en de kans op diabetes type 2. Als laatste de koning der oliën; de olijfolie. De gezonde werking van olijfolie is ons misschien allemaal wel bekend maar wat doet die nou precies? Als je ongefilterde, biologische, extra-vierge olijfolie koud gebruikt, dan hebben de werkzame plantenstoffen de meeste kracht. O.a. polyfenolen en vit E, die als anti-oxidant fungeren. De olijfolie verbeter je bloedvaten , je hart, je brein en je bloeddruk. Het vermindert de kans op diabetes, kanker, reuma, alzheimer, maagzweer en ontstekingen

Aldus mijn pleidooi voor een supergezonde, goedkope en plantbased Griekse linzensoep!

INGREDIËNTEN

 

 • 500 g linzen
 • 1 grote ui in plakken
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1/2 kop olijfolie Voorgerecht
 • 3 el witte wijnazijn
 • peper en zout

INSTRUCTIES

 

 1. Was de linzen en laat ze twee uur in warm water weken. Laat ze daarna uitlekken en kook ze vervolgens 45 minuten in ruim water
 2. Voeg ui en knoflook toe, eventueel naar smaak zout of een bouillonblokje (beter nog eigen getrokken bouillon)en de laurierblaadjes
 3. Als de soep kookt voeg je tomatenpuree toe en bij het opdienen een flinke scheut olijfolie en wijnazijn

Kali Orexie!

Geen reacties
Menu
× Hoe kan ik je helpen?