Griekse groentestoof – Briam of Tourlou
Eigenlijk is dit de Griekse variant van de Franse ratatouille. Briam en/of tourlou is een super smakelijke en eenvoudig te bereiden stoofschotel, vol met gezonde groente van het seizoen. Een kleurrijk feestje op je bord en het vergt alleen wat snijwerk en de oven doet de rest. Ik heb begrepen dat je tourlou in een grote stoofpan maakt en briam in de oven en dat de groenten kunnen variëren per gebied in Griekenland. Wel eet je het altijd met wat feta erbij en brood om in de saus te dopen maar het kan ook met quinoa of cousous bijvoorbeeld. Dit is voor mij een complete, gezonde, overheerlijke Griekse maaltijd!
De gezonde werking van bijv. courgette zit vooral in de schil. Wist je dat die de antioxidanten caroteen, luteïne en zeaxanthine bevat? Die beschermen je ogen tegen de schadelijk werking van licht. Verder bevat ze vit A en C. Ook de schil van de aubergine bevat de meest werkzame stoffen. O.a. nasunine die houdt onze huid en brein jong en tevens werkt het beschermend op het hart.
De tomaat en dan zeker de Griekse tomaat, is een vitamine C bommetje en nog belangrijker, hij zit boordevol lycopeen. Deze werkzame stof wordt pas bioactief na verhitting. Tomaten verbeteren de ogen, huid, hart-en bloedvaten en hersenen. Vermindert de kans op prostaatkanker en verlaagt LDL-cholesterol. Paprika is ook weer zo’n rijke bron aan vitamine C en het zit vol met carotenen die weer goed zijn voor je ogen.
Aardappels zijn natuurlijk een grootte bron van koolhydraten en daarnaast bevatten ze veel vit. C, B6, kalium en vezels. Wil je minder koolhydraten eten, gebruik dan de zoete aardappel. Peterselie kan beschermend werken op de lever en tegen kanker en alzheimer.
De voedzame en heilzame werking van knoflook weten de Grieken natuurlijk al millennia lang. Het verbetert het immuunsysteem, is goed voor de prostaat, de bloedssomloop en cholesterol, vermindert hoge bloeddruk, griep, verkoudheid alzheimer, candida. Ook de ui heeft zo zo’n goede eigenschappen, waaronder : het verbeteren va hart-en bloedvaten, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Vermindert de kans op (maag)kanker, LDL-cholesterol en ontstekingen.
Wat heb je nodig voor deze heerlijke Griekse ovenschotel?
INGREDIËNTEN
- 6 rode tomaten
- 1 aubergine
- 2 courgettes
- 2-3 aardappelen
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika
- eventueel verse sperziebonen
- 1/2 kop peterselie, fijngesneden
- 2 knoflookteentjes
- 2 uien gesneden in halve ringen
- 1 kop olijfolie
- peper en zout naar smaak
INSTRUCTIES
- Schrap en was de courgettes. Snijd alle groenten in plekken van ongeveer 1 cm dikte
- Leg ze in een braadpan of ovenschaal. Voeg er olijfolie en één glas warm water aan toe
- Strooi er peper, zout en peterselie over
- Laat het afgedekt in een matig (180°) warme oven 1 1/2 uur bakken. Haal voor de laatste 30 minuten het deksel eraf
- Als je kiest voor een grote stoofpan op het vuur, begin dan met olijfolie in de pan en daarna de uien bakken, voeg vervolgens de knoflook toe
- Dan de aardappelen, aubergines, paprika’s, courgettes en de tomaten als laatste. Laat het lekker gaar stoven en voeg nog een kop warm water toe, indien nodig
- Na ongeveer een half uur is de stoofschotel klaar en kun je aan tafel!