Dit overheerlijke recept komt van Vicky, onze Kretenzer kokkin, die wij ontmoet hebben tijdens een kookworkshop in Vamos, op Kreta. Deze smakelijke bonenschotel maak ik zelf ook graag. Menig vriendin was er van onder de indruk en wilde het recept. De vraag was echter altijd : waar koop je die reuzenbonen? Je kunt ze af en toe bij de Lidl vinden tijdens de Griekse weken maar ook bij een goeie natuurwinkel, of bij de turkse/marokaanse supermarkt.
Dit fantastische gerecht is zeer geschikt voor zowel vegans als vegetariërs. Vooral goed te combineren met een warme en bijna in de mond smeltende feta -psiti (feta uit de oven). Of een heerlijke romige tzatziki en een frisse Griekse salade erbij is ook verrukkelijk! Je kunt naar hartenlust combineren met deze smakelijke bonenschotel.
INGREDIENTEN
- 500gr gigantes, grote witte bonen
- 1 kop extra virgin olijfolie
- 2 grote uien, fijngehakt
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 400gr tomaten uit blik of 600gr ontvelde verse tomaten fijngehakt
- 2 wortels
- handvol gehakte verse peterselie
- zout en vers gemalen peper naar smaak
INSTRUCTIES
De bonen moeten eerst een nacht in water weken
Spoel de bonen af en laat ze uitlekken
Kook ze vervolgens in ruim water, zorg dat de bonen onderstaan, in plm. 45 minuten gaar
Bak de gehakte uien samen met de fijn gesneden paprika’s, wortels en tomaten, tot ze een mooie saus vormen en voeg daarna de uitgelekte witte bonen toe
Voeg dit samen in een grote ovenschaal met een 1 kop warm water en bak het vervolgen nog 30 minuten in de oven op 180°C
Als laatste voeg je dan de peterselie toe
Check regelmatig of de bonen goed gaar zijn, roer door de bonenschotel heen en indien nodig voeg je nog 1/2 kop warm water toe en laat de bonen 20 minuten doorgaren, tot de saus mooi ingedikt is
Enjoy ! Ook namens : Vicky