Griekse linzensoep

Diner, Mediterraans, Recepten, Soepen

Terwijl ik de fakessoupa (Griekse linzensoep) stond te koken, dacht ik:
eigenlijk is dit een geweldige voedzame soep en super orthomoleculair. Die Grieken wisten wel wat ze deden! Deze soep bevat als hoofdbestanddeel uiteraard de linzen, die zijn een rijke bron van eiwitten, (langzame) koolhydraten, vit. B1, B6, B11, C, Kalium, Fosfor, Magnesium, Zink, Lycopeen, Foliumzuur, Niacine. De linzen verbeteren je stoelgang, darmflora en cholesterol. Tevens vermindert het de kans op (pre)diabetes 2, en kanker. De heilzame werking van laurierblaadjes is misschien nog niet helemaal duidelijk, maar die bevorderen o.a. de spijsvertering en helpen tegen winderigheid. wat weer handig is in de linzensoep.

Hét natuurlijke antibioticum is de knoflook maar dat wisten de Grieken al millennia lang. Het verbetert het immuunsysteem, is goed voor de prostaat, de bloedssomloop en cholesterol, vermindert hoge bloeddruk, griep, verkoudheid alzheimer, candida. De gezonde eigenschappen van de ui zijn : het verbeteren van hart-en bloedvaten, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Vermindert de kans op (maag)kanker, LDL-cholesterol en ontstekingen.

Dan de wijnazijn, ook die heeft weer bijzondere voordelen die je misschien nog nooit zijn opgevallen. Het verbetert o.a. je cholesterol en je insulinegevoeligheid daarnaast vermindert het hongergevoel, acne, bloedsuikerpieken en de kans op diabetes type 2. Als laatste de koning der oliën; de olijfolie. De gezonde werking van olijfolie is ons misschien allemaal wel bekend maar wat doet die nou precies? Als je ongefilterde, biologische, extra-vierge olijfolie koud gebruikt, dan hebben de werkzame plantenstoffen de meeste kracht. O.a. polyfenolen en vit E, die als anti-oxidant fungeren. De olijfolie verbeter je bloedvaten , je hart, je brein en je bloeddruk. Het vermindert de kans op diabetes, kanker, reuma, alzheimer, maagzweer en ontstekingen

Aldus mijn pleidooi voor een supergezonde, goedkope en plantbased Griekse linzensoep!

INGREDIËNTEN

 

  • 500 g linzen
  • 1 grote ui in plakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1/2 kop olijfolie Voorgerecht
  • 3 el witte wijnazijn
  • peper en zout

INSTRUCTIES

 

  1. Was de linzen en laat ze twee uur in warm water weken. Laat ze daarna uitlekken en kook ze vervolgens 45 minuten in ruim water
  2. Voeg ui en knoflook toe, eventueel naar smaak zout of een bouillonblokje (beter nog eigen getrokken bouillon)en de laurierblaadjes
  3. Als de soep kookt voeg je tomatenpuree toe en bij het opdienen een flinke scheut olijfolie en wijnazijn

Kali Orexie!

Delen is lief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu
× Hoe kan ik je helpen?